Akustikdæmpning

Vi ønsker alle et god lydmiljø i vores hjem og dertil er god akustik afgørende. 
Men hvorfor er det så vigtigt? Hvordan gør du i det hele taget? Og hvad er årsagen til dårlig akustik i grunden? Alle disse spørgsmål klargøre vi her. 

Så hvis du mangler svar på nogle af disse spørgsmål anbefaler vi at læse med her. Ellers kan du benytte ‘bliv kontaktet’-knappen så skal vi nok give dig svar på alle dine spørgsmål.

Gør dit lydmiljø bedre

Dårlig akustik er en sikker vej til et dårligt indeklima. Når akustikken er dårlig, bliver lyd nemt til støj, og det kan påvirke både fokus, koncentrationsevne og overordnet trivsel.

Heldigvis er akustikken noget, vi kan styre og dæmpe. I dette indlæg gennemgår vi symptomer, årsager og løsninger mod dårlig akustik.

Hvad er årsagen til dårlig akustik – og hvordan kommer du det til livs?

Forskellig indretning giver forskellig akustik, og det kan vi udnytte til at indrette et lokale strategisk mod god akustik. Man kan simpelthen bruge forskellige indretningselementer til at dæmpe akustikken.

Dårlig akustiks primære årsag er en lang efterklangstid. En lang efterklangstid kommer til udtryk ved, at lyden bliver i lokalet i lang tid. Efterklangstiden afhænger primært af overfladestrukturen og densiteten af møbler i lokalet. 

Læs nedenunder hvilken type indretning, der er ideel i forhold til efterklangstiden. 

Hvilken type indretning giver lang efterklangstid?

Hvis lokalet har en sparsom indretning præget af hårde og glatte overflader, er der en lang efterklangstid. Tænk f.eks. tilbage på sidst, du befandt dig i en stor kirke eller katedral – store katedraler opfylder alle ”krav” til lang efterklangstid, som her kan være op til 7 sekunder.

Sammenlign det med de fleste moderne biografer, der netop er indrettet for at minimere efterklangstiden så meget som muligt – her kan den være helt ned til 0,3 sekunder.

For at et rum skal være behageligt for os at være i over en længere periode, skal efterklangstiden gerne ned omkring 0,6 sekunder.

Sådan sænker man efterklangstiden

Du kan komme den lange efterklangstid til livs ved enten at ændre på indretningen eller ved at installere en form for akustikløsning – f.eks. i form af akustikplader, akustikbilleder, et akustikloft eller akustikpaneler.

Store flader i et rum med lang efterklangstid kræver altså materialer, der er gode til at absorbere lyd. Det kan være vidt forskellige behov for lydabsorbering og støjdæmpning, afhængig af om det drejer sig om et privat hjem eller en virksomhed/institution.

Bliv kontaktet af Christian ved at udfylde formularen

Ellers ring direkte på +45 22 18 32 50

Bestil et uforpligtet opkald

Bestil et gratis opkald af mig, så ringer jeg dig op Indenfor 24 timer!

Lydabsorbering og akustikdæmpning i private hjem

Det er i hjemmet, du slapper af. Det er din hellige base, og det bør lydniveauet afspejle.

Forhøjede støjniveauer og tilsvarende dårlig akustik er uden tvivl irriterende – men hvis det står på over en længere periode på et tilstrækkeligt højt niveau, kan det decideret skade dit helbred. Det kan føre til forhøjet blodtryk og stress, og det er jo ikke ligefrem ideelt, når det netop er i hjemmet, vi har vores helle.

Prøv at lægge mærke til akustikken, når du f.eks. besøger et vennepar, der har indrettet sig mere klassisk nordisk og minimalistisk (og højt til loftet) – sammenlignet med et besøg til dine gamle forældre, hvis indretning sandsynligvis er præget af en del flere møbler, tæpper og andre genstande.

Det giver en kæmpe forskel i akustikken – hvor dine forældre har en mere lukket akustik, vil der være mere knald på lyden hos venneparret.

Oplagte metoder til simpel akustikdæmpning i private hjem er bløde, store møbler, lydabsorberende vægpynt, store, tykke tæpper, brede reoler (gerne fyldt med bøger) og store gardiner.

Hvis du har problemer med at komme dårlig akustik til livs, er det relevant at tænke i en akustikløsning til private hjem.

Forbedr dit lydmiljø

I virksomheder, hvor der er store krav til fokus og koncentrationsevne, bør god akustik prioriteres højt. Her er der altså på samme måde behov for lydabsorbering, men fordi lokalerne ofte er markant større end i private hjem, bør man ikke kun stille krav til efterklangstiden – men også sikre en ensartet lydfordeling.

Lyden skal kunne høres på samme niveau i hele rummet. Det vil sige, at lyden skal transporteres hensigtsmæssigt rundt i rummet – og det kan man tage højde for via lydfordelingen i arkitekturen.

Andre faktorer, der påvirker lydabsorbering

Derudover kigger vi på tre andre faktorer, når vi designer akustikløsninger:

1. Hvordan rammer vi en passende, overordnet lydstyrke i rummet?

Her er udfordringen ofte at begrænse lyden uden at gå på kompromis med kvaliteten af budskaberne. Det skal heller ikke være sådan, at folk med høreproblemer pludselig får besvær med at høre, hvad der bliver sagt.

2. Hvordan minimerer vi baggrundsstøjen, så den er på et behageligt niveau?

Baggrundsstøj kan være alt muligt – lige fra trafik, computere, ventilation, projektorer og andet elektronisk udstyr. Høj baggrundsstøj kan fuldstændig ødelægge en ellers god akustik, og derfor er den altid et fokus, når målet et at dæmpe akustikken.

3. Hvordan fjerner eller minimerer vi ekko?

Det er ikke altid, at vores ører kan nå at opfatte et ekko, da der i så fald skal en vis forsinkelse til. Det betyder dog ikke, at ekkoet ikke er til stede. Ekko bidrager også til uhensigtsmæssigt forøgede lydniveauer, og derfor er det altid en del af den samlede planlægning i en akustikløsning.

Få et personligt tilbud af Christian

Skriv dit navn, e-mail og en kort besked med dine ønsker nedenfor i formularen og så ringer jeg tilbage til dig indenfor 24 timer med et personligt tilbud lige efter dine ønsker.

Christian Vang – partner i VK Akustik